Terapeut-klient relationen

Terapi er en samtale, som finder sted mellem to mennesker. Terapeutens opgave er at skabe et rum, hvor der er plads til at denne samtale kan finde sted. Det gør jeg ved at møde det andet menneske helt åbent, uden fordomme og ved at lytte med respekt og empati.

At komme til terapeut kræver et stort mål af vilje til at være åbent og ærligt til stede i terapien. Det er ikke altid, at dette er muligt til at begynde med, men viljen må være der.

Når man opsøger en terapeut vil det i sagens natur ofte være fordi, man er ked af det, oprevet, vred eller stresset. Alle disse følelser er der plads til i det terapeutiske rum. Som terapeut har jeg en ro, der smitter. Jeg bruger nogle gange det billede på terapien, at jeg kaster et anker ind i rummet, hvorefter vi kan ligge roligt i stormen.
Det er i dette rum af ro, at tingene dukker op til overfladen og vi kan begynde at bearbejde dem.

Dybest set mener jeg, at vi mennesker er sammensatte og altid rummer den anden side af det, vi viser omverden. Viser vi sårbarhed, vil der bag denne gemme sig styrke og omvendt, viser vi den stærke side af os selv, vil der bag denne være en sårbarhed. Det samme ser jeg med alle mulige følelser. Er vi vrede, kede af det eller oprørte, vil der på den anden side af disse tilstande ligge glæde, humor og ro.

”For mig er Psykoterapi at kaste lys og kærlig forståelse på de roller, adfærd og handlemønstre vi har skabt os, så vi kan være, med både vores historie og vores nutid”